Tirsdag den 9. april kl. 19.00–21.00.

Af Marc Abrahams og tre prisvindere. 

Ig Nobelprisen uddeles for “ejendommelig forskning”, der først får os til at grine og derefter tænke dybt. Deltag i dette foredrag for et humorfyldt dyk ned i den prisvindende forskning. Mød Marc Abrahams og nogle af de seneste prisvindere.

  1. Dette foredrag er en særlig genre, en cocktail af videnskab og humor: oplev fire forelæsere med afsæt i den skøre pris ‘Ig Nobel Prize’ som er kendt under sloganet ‘first laugh, then think’. Du vil først høre prisens stifter, Marc Abrahams, fortælle om prisen og derefter vil tre af prisvinderne præsentere den forskning de fik prisen for. Det er svært i ord at beskrive Ig Nobel Prize – overvej at tage chancen og oplev det. (Foredraget foregår på engelsk).

Mød nogle af de forskere, der har modtaget den alternative Nobelpris – Ig Nobelprisen.

Det er svært at beskrive Ig Nobelprisen og især prisvindernes foredrag – du skal opleve det.

Prisuddelingen finder sted hvert år i et brag af omtale ved en stor gallaceremoni på Harvard University, USA, og orkestreres af grundlæggeren af prisen, Marc Abrahams.

Ig Nobelprisen fremhæver ti forskningsresultater af året, der er usædvanligt kreative, usandsynlige og bizarre, men stadig alvorlige. For at sige det på en anden måde: Prisen uddeles til “ejendommelig forskning”, der i starten får os til at grine og bagefter giver os stof til eftertanke.

Prisen dækker en bred vifte af videnskaber, dog med hovedvægten på naturvidenskab, medicin og samfundsvidenskab. Generelt gives priserne til respekteret og seriøs forskning, der er publiceret i peer-reviewede videnskabelige tidsskrifter.

Aftenen begynder med et kort foredrag fra grundlæggeren, Marc Abrahams, som vil fortælle om prisen, ceremonien på Harvard University og nogle af de nylige prisvindere og deres forskning “som hverken kan eller bør gentages”. Senere vil tre Ig Nobel-prisvindere forklare og måske demonstrere deres prisvindende præstationer:

  • Mariska Kret og Eliska Prochazkova, Leiden University, Holland – for at søge og finde beviser for, at når nye romantiske partnere mødes for første gang og føler sig tiltrukket af hinanden, synkroniseres deres hjertefrekvenser.
  • Forskningen vandt Ig Nobels pris for anvendt kardiologi i 2022.
  • Jonathan Williams, Dr. og professor ved Max Planck Institute for Chemistry i Mainz, Tyskland – for kemisk analyse af luften inde i biografer for at teste, om lugte produceret af et publikum pålideligt indikerer niveauet af vold, sex, antisocial adfærd, narkotika brug og dårligt sprog i den film, publikum ser.
  • Forskningen vandt Ig Nobel Kemiprisen i 2021.
  • Susanne Schötz, ass. professor ved Lunds Universitet, Sverige – for at analysere variationer i spinden, kvidren, skravlen, trillende, tweedling, mumlen, mjauende, stønnende, knirkende, hvæsende, hylen, hylen, knurren og andre kommunikationsformer mellem kat og menneske.
  • Forskningen vandt Ig Nobels biologipris i 2021.

Advarsel: Foredragene egner sig ikke for humorløse 🙂

Offentlige foredrag i Naturvidenskab

Om foredragsrækken

Med foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab kan du komme tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Det er forskere som forelæser, niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger.
Foredragene livestreames fra Søauditorierne i Universitetsparken, Aarhus Universitet til biografer, biblioteker, folkeuniversiteter, kulturhuse, foreninger, forsamlingshuse, gymnasier, skoler, spisesteder mv. i en lang række byer i Danmark og udlandet.
Der er fri entré til alle foredrag som varer frabkl. 19.00 til 21.00
Du kan kun opleve foredragene mens de afholdes og kun på de lokationer som er vært for foredragene. Foredragene bliver altså ikke tilgængelige på nettet efterfølgende.

Foredragsserien arrangeres af Faculty of Natural Sciences, Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet